Haberler
- Anasayfa
- Haberler
- Erenköy Kız Lisesi'nin 102. Yılı: Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü EKL’li Sergisi’nde Kamuoyuna Tanıtılan Erenköy Kız Liseliler
Erenköy Kız Lisesi'nin 102. Yılı: Bilime, Kültüre, Sanata Değer Katan 102 Öncü EKL’li Sergisi’nde Kamuoyuna Tanıtılan Erenköy Kız Liseliler
- Prof. Dr. Seniha Tunakan, EKL 1928. Ülkemizin ilk kadın antropoloji profesörü. İnsan fiziğindeki avuç içi ve parmak izleri üzerine çalışmaları ile Türk Genetiği konusunda öncü oldu.
- Prof. Dr. Muhibbe Darga, EKL 1939. Hititolog. Arkeolojinin Delikanlısı olarak tanınıyor. Hiyeroglif ve çivi yazısı konusunda dünyanın en önemli uzmanları arasına ismini yazdırdı.
- Prof. Dr. Melahat Özgü, EKL 1928. Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde Tiyatro Kürsüsünü ve Tiyatro Araştırmaları Enstitüsünü kurdu. Türk-Alman Kültür Kurulu tarafından Schiller Madalyasına layık görülmüştür.
- Neriman Hızır, EKL 1928. Türkiye’de ilk kez sistemli eğitimle çocuk yuvası açan ve radyoda ilk çocuk saati yayını yapan eğitimci, Ayşe Abla Okulları'nın kurucusudur.
- Hülya Narsap, EKL 1986. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü, MEB başarı ödülü sahibi eğitimci.
- Prof. Dr. Jale İnan, EKL 1934. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu, Perge ve Side antik kentlerini gün ışığına çıkaran dünya çapında bir uzman.
- Arzu Aslan Kesimer, EKL 1986. TAT Gıda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği-Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Türkiye'nin en güçlü 50 kadın CEO'su 2018 listesine girdi.
- Prof. Dr. Ayşe Gül Gürek, EKL 1981. Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Ftalosiyanin, çeşitli tetrapirol bileşikleri, BODIPY ve vic-dioksim gibi bileşiklerin sentezleri; bunların sıvı kristal, yarı iletken, kimyasal sensör, fotodinamik terapi, teranostik ve fotovoltaik özellikleri üzerine araştırmalar yapıyor. Tübitak Teşvik ödülü sahibi.
- Prof. Dr. Berrin Çetinarslan Arslan, EKL 1981. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı. Bartın'dan yetişen ‘’ilk kadın profesör’’ olması nedeniyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Bartın Belediyesi tarafından adı bir sokağa verildi.
- Prof. Dr. Serap Tilav, EKL 1975. Güney kutbunun sıfır noktasına ayak basan Fizik doktoru. Bartold Enstitüsü A.B.D fizik-astronomi bölümü, buz grubu üyesi. Antarktika'da bir dağa "Tilav Cirque" adı verilerek ödüllendirildi.
- Hürriyet Sırmaçek, EKL 1929. Türkiye’nin ilk köprü uzmanı kadın yüksek mühendisidir. Erenköy Kız Liseliler Derneği üyelerindendir.
- Münteha Adalı, EKL 1982. Girişimci, melek yatırımcı, mentor. AryaWomen Yatırım Platformunu kurdu, Kagider'de Gençlerle projesini başlattı. 2017'de International Women’s Entrepreneurial Challange Award ile ödüllendirilen 50 kadın girişimciden biridir. Girişimcilik ve cinsiyet eşitliği üzerine projeler yapmaya devam ediyor.
- Bennu Yıldırımlar, EKL 1985. Doğal Güzellik, sadelik ve yeteneğin hem profesyonel hem de sıcak bir duruşla bütünleştiği başarılı oyuncu.
- Prof. Dr. Gülper Refiğ, EKL 1961. Piyanist. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı emekli öğretim üyesi. Eğitimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüş, Mimar Sinan Üniversitesi’nde Müzikoloji bölüm başkanlığını yapmıştır.
- Halide Nusret Zorlutuna, EKL 1918. Çok yönlü bir yazar ve öğretmen. "Git Bahar" şiirini EKL öğrencisiyken İstanbul'un işagaline dayanamadığı için, ilk romanı Küller’i 19 yaşında yazdı. Türk Anneler Derneği kurucusu. 1983'de "Ümmül Muharrirat" - yazarların annesi- seçildi.
- Dr. Bilge Saruhan Brings, EKL 1974. Alman Uzay ve Havacılık Araştırma Merkezi DLR e.V.'de yönetici. Satelit Yapılarına Integre Kondensatörler ve Enerji Harvester ile çalişan Autonom Sensör Sistemleri üzerine çalışıyor.
- Prof. Dr. Hülya Kılıç (Sirel), EKL 1971. Nişantaşı Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı. Yapı Fiziği, Mimari Aydınlatma konularında çalışıyor. Aydınlatma ve güneş denetimi konulu dört kitabı var. Müze aydınlatma konusunda öncü kimliği taşıyor. Çağdaş Eğitim Vakfı’nın kurucu üyesi.
- Leyla Gamsız, EKL 1938. 1964 ve 1967 yıllarında Akademi Ödülü, 1987 yılında ise 11. Simavi Vakıf Görsel Sanatlar Ödülü almış, soyut çalışmalarıyla tanınan ressam.
- Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, EKL 1928.Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi. Fen Fakültesi 1 numaralı doktorasının sahibi, ilk kadın üniversite senatörü ve ilk kadın dekan. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ni kurdu. Türk Matematik Derneği, Türk Astronomi Derneği ile Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Erenköy Kız Liseliler Derneği kurucularından.
- Resmiye Boysan, EKL 1923. Kimya Öğretmeni. Kandilli Kız Lisesi Müdürlüğü gibi önemli yöneticilik görevleri yaptı. 1982'de Öğretmenler Günü nedeniyle mesleğin duayenlerine verilen M.E.B ödülü kendisine takdim edilmiştir.
- Dr. Saadet Gören, EKL 1923. Hekim, ilk kadın radyologlardan ve Erenköy Kız Liseliler Derneği kurucularındandır.
- Doç. Dr. Sırma Çekirdek Yavuz, EKL 1986. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Robotik Çalışma Grubu Koordinatörü. Otonom robotlar, yapay zekâ ve derin öğrenme çalışma alanları. Enkaz altında kalmış afetzedeleri tespit ederek hayat kurtaracak robotlar yapıyor.
- Fahrünnisa Yetmen, EKL 1932. Dünyanın ilk Sayıştay üyesi olmuş kadın hakimidir.
- İffet Halim Oruz, EKL 1932. Şair, yazar. Sivil toplum örgütlerinin yaygınlaşması için çalıştı. 1947'de ilk sayısını yayınladığı, yayın kurulunu kadınların oluşturduğu “Kadın Gazetesi”ni 1979 yılına kadar 1125 sayı çıkartmayı başardı.
- Şükran Esmerer, EKL 1932. Dünyanın ilk Dayıştay üyesi olmuş kadın hakimidir.
- Nefise Yücekök, EKL 1927. Cumhuriyetin İlk hakimlerinden. Ankara Aza Mülazımı, Ankara Sulh Hakimi, Temyiz Mahkemesi Raportörü, Yargıtay Üyesi görevlerinde bulundu.
- Nefise Akçelik, EKL 1972. İnşaat Mühendisi. Türkiye’de karayolu tünelciliğinin gelişmesine katkıları ile tanınır. Adı, Ordu’daki Türkiye’nin en uzun 2. karayolu tüneline verilmiştir.
- Güzide Alpar, EKL 1922. Ankara Barosunun ilk kadın avukatlarından, Erenköy Kız Liseliler Derneği Üyelerindendir.
- Hale Soygazi, EKL 1969. Tiyatro ve Sinema Oyuncusu. Tiyatroya ilgisi EKL’nde başladı. Türk sinemasının önde gelen başarılı isimlerinden. 1978, 1984, 2004 yılları Altın Portakal Ödülü
- İsmet Kür, EKL 1933. Gazeteci ve yazar, oyun yazarı. A.B.D'de Kültür ataşeliği yaptı. Halide Nusret Zorlutuna'nın kız kardeşidir. “Yıllara mı çarptı hızımız” adlı kitabında EKL’de geçen okul yıllarını anlatır.
- Madelet Hanay, EKL 1929. Hakim. Vergiler Temyiz Komisyonunun ilk kadın üyesidir.
- Macide Tanır, EKL 1939. Tiyatro ve sinema oyuncusu. Yaşam öyküsünü kaleme aldığı kitabının adı da olan "Tiyatronun Cadısı" olarak anılıyor.
- Mediha Esenel (Berkes), EKL 1928. Erken Cumhuriyet dönemi ilk kadın Sosyologlardan. Köy sosyolojisi alanında yapmış olduğu çalışmalar ilkler arasında olmasına rağmen eski eşi ve meslektaşı Niyazi Berkes kadar tanınmadı. “Geç Kalmış Bir Kitap” adını verdiği bir kitabı var.
- Nisa Serezli, EKL 1945. Tiyatroya kaptırdığı gönlüyle "Tatlı Kaçık" olarak tanınan, oyuncu, çevirmen, seslendirme sanatçısı. Adına yaşamı boyunca tiyatro dalında başarılı çizgisini sürdürmüş sanatçılara Nisa Serezli-Aşkıner Ödülü veriliyor.
- Nur Tahsin Salor, EKL 1929. Yazar. Pazar Postası Mecmuasında öyküleri yayımlandı, romantik ve duygusal konuları işleyen romanlar kaleme aldı. Erenköy Kız Liseliler Derneği yöneticilerinden.
- Ömür Gedik, EKL 1987. Sanatçı, köşe yazarı, sinema eleştirmeni. Dünyaca ünlü yapımcı, yönetmen ve oyuncularla röportajlar yaptı. Hayvan hakları savunucusu, Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği kurucusu ve başkanı.
- Özlem Süer, EKL 1985. Moda Tasarımcısı. Moda Tasarımcıları Derneği Kurucusudur. İlk defilesini Düsseldorf'ta Anadolu’daki şifacıları anlatan bir enstalasyonla gerçekleştirdi. Tasarımları Londra, Milano ve Paris başta olmak üzere pek çok ülkede takip ediliyor.
- Perihan Sadıkoğlu, EKL 1988. Ressam ve yazar. Türkiye'nin ilk Mısır bilimcisi. Amacını Türkiye'de bilimsel düşünceyi geliştirmek, Mısır biliminin kurulmasına öncülük yapmak olarak tanımlıyor.
- Prof. Dr Ayla Oktay, EKL 1960 Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski dekanlarından, Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesidir. Okul öncesi eğitim ve kız çocukların eğitimi alanındaki çalışmalarıyla eğitim bilimleri camiasının duayenlerinden.
- Prof. Dr. Bahtiye Mursaloğlu, EKL 1935. Ankara Üniversitesi Zooloji Bölümü öğretim üyesi ve milli sporcu. Atıcılık, binicilik, kayak ve tenis Türkiye birincilikleri var. Türkiye'nin tenis tarihinde, teklerde Grand Slam turnuvalarına katılan ilk kadın sporcudur. Bilimsel alanda kemiriciler üzerine çalışarak, “Thracius” adı ile anılan alt türü bilim dünyasına tanıttı.
- Prof. Dr. Bengü Dereli, EKL 1956. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Doktora Programları Koordinatörlüğü de yapmış akademisyen. Türk Endüstri İlişkileri Derneği kurucularından.
- Prof. Dr. Hülya Gürbüz, EKL 1982. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Başkanı, Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu öğretim üyesi, sağlık, kültür, spor daire başkanıdır. Türk Anatomi Derneği ve Avrupa Birliği Klinik Anatomi (EACA) Derneği üyesidir.
- Prof. Dr. Ayhan Okçuoğlu Çavdar, EKL 1947. Türkiye’nin ilk Pediatrik Onkoloğu ve Hematoloğu, Türk Hematoloji Cemiyeti kurucusu, Enternasyonal Pediatrik Onkoloji Derneği ve “Amerikan Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Derneği”ne Türkiye’den seçilen ilk üye. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kurucu üyesi ve seçimle gelen İlk başkanıdır.
- Prof. Dr. Ayşe Özer, EKL 1974. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği Başkan Yardımcısı. Kanser moleküler genetiği üzerine çalışıyor, Kuriton Curi Ödülü, Prof.Dr Altan Günalp Ödülü sahibidir.
- Prof. Dr. Deniz Elber Börü, EKL 1984. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Organizasyon Anabilim Dalı Başkanı, Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışma Kurulu Üyesi, Girişimcilik Platformu Başkanı. Kadınların iş-spor-politika alanlarındaki rolleri ve kadın girişimciliği üzerine çalışıyor.
- Prof. Dr. Didem Atiş, EKL 1984. Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı. Geleneksel Türk Sanatları Halı-Kilim alanında akademik çalışmalarıyla tanınıyor. 2012’de IV. Uluslararası Halı-Kilim Kongresi kapsamında Azerbaycan ve 2013'de Akdeniz Üniversitesi’nce verilen “Bilime ve Sanata Katkı Ödülü” sahibidir.
- Prof. Dr. Leman Tomsü, EKL 1939. Türkiye'de mimarlık diploması alan, her ikisi de EKL mezunu olan ilk iki kadından biri ve İstanbul Mimarlar Odası’na kaydolan ilk kadın mimardır.
- Prof. Dr. Melahat Çağlar, EKL 1929. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Antropoloji Bölümü Zooloji Anabilim dalında görev aldı . Türkiye'deki ilk yarasa araştırmalarını yaptı. İlk Biyospeleoloji uzmanlarından. Bir başka EKL’li öğretim üyesi Bahtiye Mursaloğlu ile Türkiye'de Mammaloji çalışmalarının temellerini attı.
- Prof. Dr. Refika Bakoğlu, EKL 1986 Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Organizasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi, Uluslararası Sürdürülebilirlik Merkezi Direktörü ve Sürdürülebilir Büyüme ve Kalite Yönetimi Yüksek Lisans Programı Başkanıdır.
- Prof. Dr. Türkan Akyol, EKL 1945. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kürsüsü öğretim üyesi olarak görev yaptı. Türkiye'nin ilk kadın rektörü ve ilk kadın bakanı. Türkiye'nin veremle savaşında öncü rol aldı. Sağlık Bakanlığı ile Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı.
- Prof. Dr. Türkan Erbengi, EKL 1941. Hekim, Elektron Mikroskopisinin öncüsü, Histoloji ve Embriyoloji Profesörü. Türk Elektron Mikroskopi Derneği Kurucu Başkanı. Çalışmalarıyla dünyadaki 500 öncü bilim insanı arasında sayılıyor.
- Prof. Dr. Zeynep Kerman, EKL 1962. Türk edebiyatı araştırmacısı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyelerinden. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın günlüklerini gün ışığına çıkararak yayınladı.
- Prof. Dr. Z. Selma Türkay, EKL 1967. İTÜ Kimya Mühendisliği emekli öğretim üyesi. Bitkisel yağ, bor ve su teknolojileri konularında çalıştı, endüstriyel projelerde görev aldı. 2007 yılında öğrencileriyle yürüttüğü çalışmayla ABD’nden patent aldı. Yağ Bilim ve Teknolojisi Derneği -YABİTED kurucu üyesidir.
- Sabire Aydemir, EKL 1933. İlk Kadın veteriner hekim. 1984'de T.B.M.M'nce "İlk Kadın Veteriner Hekim" olarak ödüllendirildi. Kadınların veteriner hekimlik yapmalarına öncülük etmesi nedenleriyle 2016'da Türk Veteriner Hekimleri Birliği Onur Ödülü'ne layık görüldü.
- Seta Yağcıoğlu, EKL 1957. Kulüpler arasında ilk kez kurulan ve ilk kızlar arası şampiyon olan Fenerbahçe Kız Basketbol takımı oyuncusu. İlk Fenerbahçe Kız Voleybol Takımı ve ilk Voleybol Kız Milli Takımı oyuncusudur.
- Suzan Emine Kaube, EKL 1960. Yazar, şair ve ressam. Almanya'daki Türk çocuklarına dersler verdi. Lisan ve kültür farkları üzerine Doçentlik tezi hazırladı. Avrupa Edebiyat Ödülü sahibidir.
- Şebnem Sunar Küçük, EKL 1988. ATV'de 2001 yılından bugüne Hafta Sonu Ana Haber Bültenini sunuyor, Türkiye’de en genç haber spikeri olarak göreve başlayan kadındır. EKL’den Edebiyat öğretmeni Tennur Koçgündüz’ün mesleğindeki başarısına etkisini unutamayacağını belirtiyor.
- Dilek Hanif, EKL 1979. Anadolu Kültürü ve desenlerini dünya modasına taşıyan dünyaca ünlü moda tasarımcısı. Çizgilerindeki cesaretini girişimcilik alanında da gösterdi ve 2011'de bugün dünyaya açılmış olan kendi hazır giyim markasını yarattı.
- Behire Duru, EKL 1926. Cumhuriyetin ilk Diş Hekimlerindendir.
- Beraat Zeki Üngör, EKL 1931. Avukat, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve Erenköy Kız Liseliler Derneği Kurucusudur.
- Ayfer Tunç, EKL 1981. Öykü-roman-sinema ve dizi senaryo yazarı. 1989 Yunus Nadi Öykü Armağanı birincilik ödülü, 2003 Balkan ülkeleri katılımıyla düzenlenen Balkanika Ödülü sahibi. Son dönem Türk edebiyatının usta kalemleri arasında, EKL benim için bir öykü deposuydu diyor.
- Asuman Bayrak, EKL 1972. Gazeteci, yazar. Çeşitli gazete ve dergilerde görev aldı. "Edebiyat bence, bir anlama çabası. Sınırsızlığın içinde hayatı, dünyayı, insanları anlamaya çalışırken, gerçekliğin hoyrat dünyasına katlanabilmenin bir yolu" diyor. İlk kitabı “Kayıp Taşlar”, yazmaya devam ediyor.
- Ayten Alpman, EKL 1947. Yatılı okuduğu EKL'nde söylediği şarkılar hala hatırlanıyor. En bilinen şarkısı "Bir başkadır benim memleketim" ile kalplerde taht kurmuş ses sanatçısıdır, Caz ve popüler müzik kariyeri yaptı.
- Prof. Dr. Nesrin Yardımcı Tiryakioğlu, EKL 1960. Yeditepe Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyesidir. Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanlığı yapmıştır.
- Fatma Belkıs Derman. EKL 1923. Eczacılık mektebini bitiren ilk üç kadından biridir. Kendi eczanesini açan, laboratuar açan, müstahzar ruhsatı olan, ecza depoculuğuyla da ilgilenmiş ilk kadın eczacıdır. Adapazarı, Düzce'de eczacılık yaptıktan sonra Bahçekapı'daki İstanbul Eczanesini işletti.
- Ferdane Bozdoğan Erberk, EKL 1932. Cumhuriyet tarihinde Devlet Hastanesi’nde istihdam edilen ilk kadın diş hekimi olarak tarihe geçmiştir.
- Gönül Yıldıran Ercan, EKL 1953. Beden Terbiyesi Öğretmenler Cemiyeti Genç Kızlar Ritmik Jimnastik Grubu'nun ilk Sporcularındandır. Aletli jimnastik ve Ritmik Jimnastik dallarında Türkiye birincilikleri var. Uzun yıllar jimnastik hakemliği de yapmıştır.
- Mahiru Akdağ, EKL 1957. Voleybol, hentbol ve basketbol oyuncusu, Fenerbahçe Spor Kulübü ve Voleybol Milli takımlarında yer aldı.
- Meral Urcun, EKL 1939. Avukat. İki kızkardeşiyle birlikte yatılı okuduğu EKL'ne olan derin bağlılığını Erenköy Kız Liseliler Derneği'nde 42 yıllık başkanlık görevi yaparak gösterdi.
- Mülhime İnce, EKL 1932. Türkiye’nin ilk kadın su mühendisi olarak tanındı. Erenköy Kız Liseliler Derneği Kurucularındandır.
- Melahat Ruacan, EKL 1923. Dünyada ilk defa Yargıtay Üyeliğine seçilen kadın hakimdir. Erenköy Kız Liseliler Derneği Kurucularındandır.
- Prof. Dr. Perihan Velioğlu, EKL 1945. Türk hemşireliğinin kurucusudur. Hemşirelik dalının duayen hocası olarak tanınmaktadır.
- Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, EKL 1967. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Profesörü. Akdeniz Üniversitesi Kurucu Öğretim Üyesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Etik Kurul Başkanlığı yapmıştır. Kadın soruları ve eğitimi alanında toplumsal çalışmalar yapmıştır.
- Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, EKL 1988. Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dekan Yardımcısı.
- Gülsüm Mısır Özyurt, EKL 1986. Yargıtay Üyesi, YARSAV Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi. Yargı-Sen Genel Sekreterliği, Yargıda Birlik Platformu Sözcülüğü, Yargıda Birlik Derneği Kurucu üyeliği yapmıştır.
- Behice Arzu Ceylan, EKL 1985. Milli sporcu. Taekwondo Avrupa Şampiyonu, 1990’da Milliyet Gazetesi tarafından “Yılın Sporcusu” seçildi, Üniversitelerarası Türkiye şampiyonluğu da bulunuyor.
- Hande A. Birkalan-Gedik, MA, MA, EKL 1986. Profesör Dr. Kültürel Antropoloji, Halkbilim ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları, Johann - Wolfgang Goethe Universität Institut für Kulturanthropologie und Europäische Ethnologie, Frankfurt am Main.
- Nebahat Kunt, EKL 1930. Cumhuriyetin İlk Kadın Emniyet Amiri ve Emniyet Başmüfettişi, Erenköy Kız Liseliler Derneği kurucularından ve başkanlarındandır.
- Prof. Dr. Betül (Akıncı) Kırdar, EKL 1966. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinde öğretim üyesi, bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı yaptı. Üniversitede genomik teknolojiler ve genetik bozukluklar üzerine çalışan bir laboratuar kurulmasına öncülük etti.
- Prof. Dr. Yasemin Özkan, EKL 1982. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı öğretim üyesi. Türk Prostodonti ve İmplantoloji Derneği Başkanı. TÜBİTAK Teşvik Ödülleri, ulusal ve uluslararası kongrelerde ödülleri var.
- Prof. Dr. Neş'e Bilgin, EKL 1972. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nde göre yaptı. Protein sentezi mekanizması, protein-nükleik asit etkileşimleri, Anadolu'nun biyolojik çeşitliliğinin korunması ve belgelenmesi konularında çalıştı.
- Başay Okay, EKL 1993. Oyunculuk tutkusu nedeniyle hukuk eğitimini bırakıp oyunculuk ve şan eğitimi aldı. Her iki alanda da başarılı çalışmalarını sürdürüyor.
- Bengül Erdamar, EKL 1966. TRT İstanbul Radyosu’nda prodüktör-spiker olarak başladığı mesleğinin zirvesine TRT baş spikeriliğ ile ulaştı. İstanbul Televizyonu Denetim Müdürlüğü ve TRT Yayın Denetleme Kurulu İstanbul Başkanlığı da yapmıştır.
- Cahide Tamer Aksel, EKL 1932. Rumeli Hisarı, Ayasofya, Topkapı Sarayı gibi eserlerin restorasyonlarını yaptı. Türkiye Cumhuriyetinin bir dünya devleti olarak kendini ispat ettiği yıllarda fiilen ülkenin inşasında rol almış kadın mimar olarak tarihe geçti.
- Doç. Dr. Funda Uz, EKL 1991. İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi. Akademik ilgi alanları; Mimarlık, popüler kültür, bellek ve söylemde disiplinler arası yaklaşımlar, Türkiye'nin modernist yaklaşımları ve mimarlık eğitimidir. Bir çok defa İstanbul Bienali’nde işleri sergilenmiştir.
- Dr. Mutlu Urcun, EKL 1944. Kadın Doğum Mütehassısı. Erenköy Kız Lsesi'ni birincilikle bitirip Tıbbiyeye girdiği günlerde yaşanan lise yangınının ardından 22 arkadaşıyla Erenköy Kız Liseliler Derneği'ni kurdu. Yıkıntılar arasında bulduğu avize parçasını EKL'ne bağlılığının nişanesi olarak sakladı.
- Mehru Berumend Ensari, EKL 1976. Piyanist. Eczacılık eğitimiyle birlikte konservatuar eğitimi aldı. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisidir. Yurt içinde ve dışında konserler ve resitaller verdi. Kemancı Cihat Aşkın’la birlikte kayıt ettiği Minyatürler 1 ve 2 albümleri Türkiye'nin en çok satılan klasik müzik CD'leri oldu.
- Melahat Yönet, EKL 1921. İlk kadın kimyagerlerimizden. Lisemizden Cumhuriyet öncesi dönemde diploma alan 62 kadından biridir.
- Merih Ergürbüz Alsulaimani, EKL 1974. Türkiye Güzeli. Erenköy Kız Liseliler Derneği üyesi ve bağışçılarındandır.
- Münevver Belen Gözeler, EKL 1929. Türkiye'nin ilk kadın yüksek mimarıdır. Mimarlık mesleğine ilgisinin sınıf arkadaşı Leman Tomsü ile birlikte EKL'nde okudukları Rıdvan Paşa Köşkü'nden kaynaklandığı düşünülüyor.
- Neş’e Gümüşçüoğlu, EKL 1969. Ressam. Suluboya Ressamları Grubu üyesi olarak 36 kişisel ve 200’e yakın karma sergiye katıldı. Çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.
- Prof. Dr. Sevgi Oktay, EKL 1966. İ.Ü. Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu emekli öğretim üyesi. Hemşirelikte Yönetim, Sağlık Kurumları Yönetimi; Sağlık Mevzuatı, Sağlık Politikaları ve Diyabet Hemşireliği alanlarında çalıştı, yayınlar yaptı. Mesleki örgütlerde öğrenciliğinden itibaren aktif görevler aldı. FNHF-HYO Mezunlar Derneği başkanı ve Erenköy Kız Liseliler Derneği üyesidir.
- Emek Türk, EKL 1963. Edebiyat Öğretmeni. 1977-78 ve 1985-1993 arasında iki kez mezunu olduğu Erenköy Kız Lisesi’nde Okul Müdürü olarak görev yaptı.
- Türkan Aymakoğlu, EKL 19…, Mezunu olduğu Erenköy Kız Lisesi'nde 1962-1977 döneminde Okul Müdürü olarak görev yaptı. "Okullar yetiştirdikleriyle övünür" sözüyle anısı yaşatılıyor.
- Doç. Dr. Candan Çınar Çıtak, EKL 1984. Tasarım ofislerinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım Planlama Bölümünde mimar olarak çalıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesidir. Mimari tasarım, konut piyasası üzerine çalışıyor.
- Dr. Gülgûn Üçel Aybet, EKL 1960. Tarihçi, yazar, koloratural soprano. Robert College, Ege ve Mimar Sinan Üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal ve ekonomik tarihi üzerine çalışıyor. Dedesi Naci Eker, EKL'nin en parlak yılları 1920-1942’lerde tarih öğretmenliği ve baş muavinlik yapmıştı.
- Mahmure Alşıran İnceoğlu, EKL 1939. Mezun olduğu EKL’nde uzun süre Edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. Okul marşı “Genç Fidanlar Bahçesi” O’nun kaleminden çıktı.
- Şebnem Özinal, EKL 1989. İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğrencisiyken Dormen Tiyatrosunda profesyonel oyunculuk kariyerine başladı. TRT’de yayınlanan Sonradan Görmeler, ATV’de yayınlanan Çiçek Taksi dizilerinin sevilen oyuncusudur.
- Gülçin Erdiş, EKL 1987. Lise son sınıfta yüksekten düşerek yaşamına bedensel engeliyle devam etti, ama yaşamına engel koymadı. Türkiye’nin İlk engelli kayakçısı, engelli dalgıcı, paraşüt kullanan engellisi, Modern Dans Gurubu dansçılarından biri, Wimbledon Şampiyonu Pat Cash ile maç yapan engelli tenisçisidir.
- Dr. Emel Esin, EKL 1930’lar. Orta Asya Türk Sanatı, arkeolojisi ve ikonografisiyle ilgili çalışmalarıyla tanınır. Hazırladığı vasiyet üzerine 1988’de Tek-Esin Vakfı kurulmuş, Orta Asya Türk sanat tarihi konulu zengin bir kütüphane ve arşivi araştırmacılara sunulmuştur.
- Şefika Kamçez, EKL 1976. Çevirmen. Sayılamayacak kadar çok kitap çevirisi yaptı, Grisham, Gass, Gaddis’den bazıları. “Benim siyah beyaz lise anılarımdan bir bölümü..” diyerek yazdığı bloğu ile aslında EKL yakın tarihine ışık tuttu.
- Müşerref Hekimoğlu, EKL’de öğrenim gördü, mezun olamasa da kendini EKL’li hissetti, “Bir Cumhuriyet Kızı” kitabında lisemizde nasıl yetiştiğini anlatır. Sevilen bir gazeteci ve yazar.
- Büşra Nur Ünde, EKL 2012. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden 2017'de mezun oldu. Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisansüstü eğitimini sürdürüyor. Devletlerarası ilişkiler düzeyinde Türkiye'yi temsil edebilmek en büyük hayali.