Erenköy Kız Lisesi'nin 100 Yıllık Hikayesini Kitaplaştırdık
Erenköy Kız Liseliler Derneği tarafından yürütülen “100 Yüze” projesi kapsamında “Genç Fidanlar Bahçesi “ adlı kitap çıktı. Kitap, Erenköy Kız Liseliler Derneği'nin burs verdiği 83 kız öğrenci yararına, 1.000 TL bağış karşılığında temin edilebiliyor.
EKL’miz 2016’da lise eğitiminde 100 yılı geride bıraktı.
1911’de açılan okulumuz, 1914’de Erenköy İnas Numune Mektebi, 1916’ da ise Erenköy İnas Sultanisi olmuştu.
Okulumuzun Lise oluşunun 100.yılı kutlamalarını yürürken, 2016’daki mezunlar günümüzde okul bahçemizde “100Yüze” adlı sergiyi açmıştık. 1000 kadar mezunumuzun gezdiği serginin ardından 2017’de ise “100Yüze” konsepti içinde hazırlanan 100.yıl kitabını çıkardık.
100 yıllık yaşayan tarih bu kitapla taçlandırıldı
“Genç Fidanlar Bahçesi, Erenköy İnas Sultanisi’nden Erenköy Kız Lisesi’ne, 1916-2016” adlı kitap çalışmaları; Osmanlı İmparatorluğu döneminde kızların yüksek düzeyden eğitimi (sultani) için açılan ilk kız liselerinden olan EKL’mizin arşivinde yapılan araştırmayla 2015’de başlatttık. Yaşayan eski mezunlarla sözlü tarih yöntemiyle yapılan görüşmeler, Erenköy Kız Liseliler Derneği arşivimizden ve üyeler ilişkiler ağından yararlanılarak ulaştığımız hatıra, belge ve fotoğraf albümleri kitabın ana ekseninin mezunların anlatıları üzerinden kurmamızı sağladı.
Editörlüğünü Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanlarından. Dr.Hakan Aytekin ve EKL 84 mezunlarından Öğr.Gör.Elif Sungur’un yaptığı bu kitap, aynı zamanda bir sivil tarih çalışması oldu. Kitap için ikincil kaynaklardan, EKL mezunlarının otobiyografik eserlerinden, devlet arşivlerinden de yararlanıldı.
Kitaba “Genç Fidanlar Bahçesi” adı verilmesinin nedeni okul marşımız oldu. EKL 1939 mezunlarından ve lisenin efsanevi Edebiyat Öğretmenlerinden biri olan Mahmure İnceoğlu’nun güftesini yazdığı, tüm mezunlarımızın ezbere bildiği okul marşımızın adı da bilindiği gibi Genç Fidanlar Bahçesi.
Kitapta yolu EKL'den geçmiş kadınların kendi yazdıkları tarihi, ezbere olmayan, kadın sıcaklığı içeren, günlük yaşama ilişkin detaylar veren, okunur, bakılır, başka çalışmalara kapı açar biçimde ortaya koymayı amaçladık.
Genç fidanlar bahçesi’nde zamanda yolculuk
Kitap, Erenköy Kız Lisesi tarihindeki dönüm noktalarından yararlanılarak kronolojik şekilde hazırlandı. Kitap; 1911-1923, “Kuruluş Yılları” adlı bölümle başlıyor.
1923-1939, dönemine “Yerinde Duramamak”adı verildi, gerçekten de bu dönem genç Cumhuriyet’in eğitime verdiği önemin bir ispatı gibi, her mezunumuz meslek edinmiş, pek çoğu ün yapmıştı.
Kitap, 1939-1945, “Okul Karnesinden Ekmek Karnesine”, 1945-1955, “Kül Olmak, Küllerinden Doğmak” ve 1955-1990, “İnadına Yaşamak” adlı bölümlerle devam ediyor. 1990’dan sonrasını mezunlar kendi hatıraları ile oluşturabilsinler diye, kitabın sonunda yazı yazılıp fotoğraf yapıştırılabilecek sayfalar da ayrıldı.
Kitapta Erenköy Kız Lisesi mezunlarından ünlü, ünsüz pek çok kadının yaşam öyküsü, anıları, fotoğrafları yer aldı. Bunlardan bazıları; İlk kadın astronom ve dekan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, ilk kadın arkeolog Prof.Dr.Jale İnan, soyut eserleriyle tanınan ressam Leyla Gamsız Sarptürk, yazar kız kardeşler Halide Nusret Zorlutuna ve İsmet Kür, çağdaş yazarlardan Ayfer Tunç. Değerli sanatçılar Macide Tanır, Nisa Serezli, Hale Soygazi.